Vad är en styrelseledamot?

Här kan du ta del av information om vad en styrelseledamot är för något. Läs vidare vilken roll personen har samt vilka regler som gäller.

En styrelseledamot är en person som ingår i styrelsen för ett aktiebolag eller annan organisation, exempelvis en förening eller stiftelse. Styrelseledamöterna har till uppgift att övervaka och leda verksamheten på strategisk nivå samt att fatta beslut som är viktiga för företagets framtid och långsiktiga utveckling.

I de flesta svenska aktiebolag finns endast en ordinarie styrelseledamot som har hela ansvaret för bolaget. Om styrelsen består av färre än tre ledamöter krävs det också en styrelsesuppleant.

Roll och ansvar för en styrelseledamot

En styrelseledamot har ansvaret för att säkerställa att bolaget följer alla tillämpliga lagar och regler samt att förvalta bolagets affärer på ett ansvarsfullt sätt. Detta inkluderar bland annat att se till att årsredovisningen upprättas och skickas in till Bolagsverket, samt att alla skatter betalas i tid.

Utöver det har styrelseledamoten en rådgivande roll, där personen bidrar med professionella råd om bolagets strategier och deltar i beslut som påverkar bolagets framtid.

Krav för att bli styrelseledamot

  • Vara minst 18 år gammal
  • Vara bosatt inom EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet)
  • Inte ha någon förvaltare
  • Inte vara i konkurs
  • Inte ha näringsförbud

Mandatperioden för en styrelseledamot är vanligtvis 1 år, men kan vara upp till 4 år om detta anges i bolagsordningen.

Styrelseledamoten är ansvarig för:

  1. Ansvar för alla betalningar – Styrelsens ledamöter måste noggrant övervaka bolagets ekonomi, eftersom de kan bli personligt betalningsansvariga om de inte uppfyller sina skyldigheter när en kontrollbalansräkning måste upprättas. Det finns även andra situationer där ledamöterna kan bli ansvariga för betalningar, såsom vid olagliga värdeöverföringar (där bolagets tillgångar minskar utan att det finns affärsmässiga skäl), vid försenad inlämning av årsredovisningen, eller om skatter betalas in för sent.
  2. Skadeståndsansvar – Som styrelseledamot kan du bli personligt skadeståndsansvarig om du medvetet eller genom vårdslöshet orsakar skada för bolaget, aktieägare eller andra i samband med ditt uppdrag. Ansvar kan uppstå om du bryter mot bestämmelserna i aktiebolagslagen, årsredovisningslagen eller bolagets bolagsordning.
  3. Straffansvar – Som styrelseledamot kan du bli straffrättsligt ansvarig om vissa regler bryts. Detta gäller exempelvis vid otillåtna lån från aktiebolaget, om aktieboken inte förs korrekt, eller om en styrelseledamot förhindras att delta i styrelsemöten och beslut. I privata aktiebolag är det även förbjudet att marknadsföra aktier genom annonsering. Straffansvar innebär att du kan dömas för brott mot dessa regler, vilket kan leda till påföljder som böter eller fängelse i upp till ett år.

Styrelsens sammansättning

Ett aktiebolag i Sverige måste ha minst en styrelseledamot och en suppleant om bolaget har färre än tre ledamöter. För större bolag är det vanligt att ha flera styrelseledamöter med olika kompetenser och erfarenheter för att kunna bidra till företagets utveckling och framgång.

Central roll

Kom ihåg att en styrelseledamot spelar en central roll i ett företags ledning och strategi. Genom att delta i beslut och övervakning av verksamheten bidrar styrelseledamöterna till att säkerställa att företaget drivs på ett framgångsrikt och ansvarsfullt sätt. Som styrelseledamot har du ett roligt men stort ansvar.

Beskriv din verksamhet
Skicka in till Bolagsverket

Skapa din verksamhetsbeskrivning online som du sedan skickar in till Bolagsverket – ange din bransch och tjänster, så sköter vi resten.

Din verksamhet
syns av många människor

Många företag, banker m.m. hämtar uppgifter från myndigheterna och publicerar sedan din verksamhetsbeskrivning online. Exempel på aktörer där din verksamhetsbeskrivning kommer att synas för och av.

Visste du att många kunder och potentiella samarbetspartner läser företagsbeskrivningar som skickats in till Bolagsverket?

En dåligt formulerad verksamhetsbeskrivning kan påverka ditt företag negativt eftersom den kan ge ett oprofessionellt intryck och signalera brist på noggrannhet eller seriositet.

Dina kunder
Allabolag.se
Hitta.se
Ratsit.se
Krafman.se
Merinfo.se
Bolagsfakta.se
Proff.se
Banker
Myndigheternas interna system

Här kan du läsa nyheter om ämnen för dig som vill starta eller driver företag

Här kan du läsa fler nyheter om ämnen för företagare

Säkert
Tryggt
Uppfyller Bolagsverkets krav

Vi hjälper dig

Standardiserad, professionell och juridiskt korrekt verksamhetsbeskrivning.

Så korta som möjligt, seriösa och bolagsformulerade beskrivningar ger ett professionellt intryck och underlättar för kunder och samarbetspartners att snabbt förstå ditt företag.

Glada kunder

Martin
Läs mer
Jag mottog ett professionellt bemötande och en korrekt beskrivning av företaget som krävdes när jag skulle registrera nytt företag.
David
Läs mer
Jag behövde en beskrivning av mitt företag i bolagstermer för att registrera mitt företag och fick precis den hjälp jag behövde.
David
Läs mer
Jag är supernöjd med texten jag fick som jag använde för att beskriva min restaurangs verksamhet hos Bolagsverket. Stort tack!

Verksamhetsbeskrivning

Beskriv din verksamhet.