Stiftelseurkund

Vad är stiftelseurkund?

Här kan du läsa om stiftelseurkund för aktiebolag.

När du registrerar ditt aktiebolag ska du också skicka in företagets stiftelseurkund. Stiftelseurkunden är ett dokument som bekräftar beslutet att starta aktiebolaget.

Stiftaren startar aktiebolaget

Den som grundar ett aktiebolag kallas stiftare. En stiftare behöver inte ingå i styrelsen, men det är möjligt för samma person att vara både stiftare och styrelsemedlem.

Stiftelseurkunden ska innehålla

  • Stiftelsedatum
  • Belopp som ska betalas för varje aktie
  • Antal aktier som varje stiftare tecknar sig för
  • Namn, adress och personnummer för styrelseledamöter, samt eventuella styrelsesuppleanter, revisorer, revisorssuppleanter och lekmannarevisorer
  • Det första föreslagna företagsnamnet
  • Hur eventuell överkurs ska fördelas mellan bunden och fri överkursfond, om tillämpligt (överkurs innebär att aktier betalas till ett högre belopp än aktiekapitalet)
  • Att aktier kan betalas med apportegendom, om tillämpligt (apportegendom innebär att en stiftare betalar för sina aktier med egendom istället för pengar).

Stiftelseurkund mall

Stiftelseurkunden ska skickas in som original eller i en bestyrkt kopia. Om du använder Bolagsverkets e-tjänst på verksamt.se för att registrera företaget, fyller du i uppgifterna från stiftelseurkunden direkt i e-tjänsten.

I e-tjänsten på verksamt.se finns det även mallar som kan hjälpa dig att bifoga rätt dokument med din anmälan.

Skriv under stiftelseurkunden

Stiftelseurkunden måste undertecknas av samtliga stiftare. Om stiftaren är en juridisk person ska den behöriga firmatecknaren skriva under stiftelseurkunden.

Följ aktuella ämnen

Beskriv din verksamhet
Skicka in till Bolagsverket

Skapa din verksamhetsbeskrivning online som du sedan skickar in till Bolagsverket – ange din bransch och tjänster, så sköter vi resten.

Din verksamhet
syns av många människor

Många företag, banker m.m. hämtar uppgifter från myndigheterna och publicerar sedan din verksamhetsbeskrivning online. Exempel på aktörer där din verksamhetsbeskrivning kommer att synas för och av.

Visste du att många kunder och potentiella samarbetspartner läser företagsbeskrivningar som skickats in till Bolagsverket?

En dåligt formulerad verksamhetsbeskrivning kan påverka ditt företag negativt eftersom den kan ge ett oprofessionellt intryck och signalera brist på noggrannhet eller seriositet.

Dina kunder
Allabolag.se
Hitta.se
Ratsit.se
Krafman.se
Merinfo.se
Bolagsfakta.se
Proff.se
Banker
Myndigheternas interna system

Här kan du läsa nyheter om ämnen för dig som vill starta eller driver företag

Här kan du läsa fler nyheter om ämnen för företagare

Säkert
Tryggt
Uppfyller Bolagsverkets krav

Vi hjälper dig

Standardiserad, professionell och juridiskt korrekt verksamhetsbeskrivning.

Så korta som möjligt, seriösa och bolagsformulerade beskrivningar ger ett professionellt intryck och underlättar för kunder och samarbetspartners att snabbt förstå ditt företag.

Glada kunder

Martin
Läs mer
Jag mottog ett professionellt bemötande och en korrekt beskrivning av företaget som krävdes när jag skulle registrera nytt företag.
David
Läs mer
Jag behövde en beskrivning av mitt företag i bolagstermer för att registrera mitt företag och fick precis den hjälp jag behövde.
David
Läs mer
Jag är supernöjd med texten jag fick som jag använde för att beskriva min restaurangs verksamhet hos Bolagsverket. Stort tack!

Verksamhetsbeskrivning

Beskriv din verksamhet.