Starta aktiebolag – så gör du

Aktiebolag är en av de vanligaste och mest populära bolagsformerna i Sverige, särskilt bland entreprenörer och företagare som vill bygga långsiktiga och stabila verksamheter.

Ett aktiebolag är en juridisk person, vilket innebär att bolaget är ansvarigt för sina skulder och åtaganden, vilket innebär att ägarna vanligtvis inte är personligen ansvariga. Här är en steg-för-steg-guide för att komma igång med ditt aktiebolag.

1. Planera din verksamhet

Innan du startar ditt aktiebolag är det viktigt att ha en tydlig affärsidé och en affärsplan. Identifiera dina mål, din målgrupp, och hur du planerar att tjäna pengar. Detta hjälper dig att fatta viktiga beslut om företagets struktur och strategi.

Glöm inte att skriva en välformulerad verksamhetsbeskrivning här.

2. Välj ett företagsnamn

Ditt företagsnamn måste vara unikt och tydligt skilja sig från andra registrerade namn. Det ska också följa Bolagsverkets regler, som innebär att namnet inte får vara för likt ett annat befintligt företagsnamn, särskilt om ni befinner er i samma bransch.

3. Bestäm bolagets aktiekapital

För att starta ett aktiebolag i Sverige krävs ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Detta kapital kan vara i form av kontanter eller aegendom (tillgångar som exempelvis fastigheter eller maskiner). Aktiekapitalet används för att skydda företagets borgenärer, och det kan också ses som ett mått på företagets stabilitet.

4. Upprätta bolagsordning och stiftelseurkund

Bolagsordningen är företagets grundläggande regelverk och beskriver bland annat företagets namn, verksamhet och aktiekapital. Stiftelseurkunden är dokumentet där bolagets grundare (stiftare) beslutar att starta aktiebolaget. Båda dokumenten är nödvändiga för registreringen hos Bolagsverket.

I bolagsordningen måste en verksamhetsbeskrivning stå med.

5. Registrera ditt bolag hos Bolagsverket

Nästa steg är att registrera ditt aktiebolag hos Bolagsverket. Detta kan göras online via deras hemsida. Du måste bifoga bolagsordningen, stiftelseurkunden och eventuella andra nödvändiga dokument. Registreringen har en avgift och beloppet syns på Bolagsverkets eller Verksamts webbplats. När registreringen är godkänd får ditt bolag sitt organisationsnummer, vilket fungerar som företagets unika identifiering.

6. Registrera dig för f-skatt och moms

Efter registreringen hos Bolagsverket är det viktigt att ansöka om F-skatt hos Skatteverket. F-skatt är nödvändig för att kunna fakturera kunder och betala skatt på din verksamhet. Du behöver också registrera dig för moms om du planerar att sälja varor eller tjänster.

7. Öppna ett företagskonto

För att kunna hantera företagets ekonomi behöver du öppna ett företagskonto i banken. Detta konto används för alla företagets inkomster och utgifter. Det är också viktigt att upprätta en god bokföringsrutin från dag ett. Att ha en revisor är inte obligatoriskt för mindre bolag.

8. Anmäl verklig huvudman

Enligt svensk lag måste alla aktiebolag anmäla vem som är den verkliga huvudmannen. Den verkliga huvudmannen är den person som ytterst äger eller kontrollerar företaget. Anmälan görs till Bolagsverket och är en del av att öka transparensen kring ägande och kontroll av företag.

9. Skydda dina intressen

För att skydda företagets immateriella tillgångar, som varumärke, design eller patent, bör du överväga att registrera dessa hos Patent- och registreringsverket (PRV). Detta skyddar dina unika idéer och koncept mot kopiering och intrång.

10. Kom igång med verksamheten!

När alla formaliteter är avklarade kan du börja driva din verksamhet! Marknadsför ditt företag, hitta kunder, och börja sälja dina produkter eller tjänster. Tänk också på att kontinuerligt utvärdera och anpassa din verksamhet för att möta marknadens behov.

Beskriv din verksamhet
Skicka in till Bolagsverket

Skapa din verksamhetsbeskrivning online som du sedan skickar in till Bolagsverket – ange din bransch och tjänster, så sköter vi resten.

Din verksamhet
syns av många människor

Många företag, banker m.m. hämtar uppgifter från myndigheterna och publicerar sedan din verksamhetsbeskrivning online. Exempel på aktörer där din verksamhetsbeskrivning kommer att synas för och av.

Visste du att många kunder och potentiella samarbetspartner läser företagsbeskrivningar som skickats in till Bolagsverket?

En dåligt formulerad verksamhetsbeskrivning kan påverka ditt företag negativt eftersom den kan ge ett oprofessionellt intryck och signalera brist på noggrannhet eller seriositet.

Dina kunder
Allabolag.se
Hitta.se
Ratsit.se
Krafman.se
Merinfo.se
Bolagsfakta.se
Proff.se
Banker
Myndigheternas interna system

Här kan du läsa nyheter om ämnen för dig som vill starta eller driver företag

Här kan du läsa fler nyheter om ämnen för företagare

Säkert
Tryggt
Uppfyller Bolagsverkets krav

Vi hjälper dig

Standardiserad, professionell och juridiskt korrekt verksamhetsbeskrivning.

Så korta som möjligt, seriösa och bolagsformulerade beskrivningar ger ett professionellt intryck och underlättar för kunder och samarbetspartners att snabbt förstå ditt företag.

Glada kunder

Martin
Läs mer
Jag mottog ett professionellt bemötande och en korrekt beskrivning av företaget som krävdes när jag skulle registrera nytt företag.
David
Läs mer
Jag behövde en beskrivning av mitt företag i bolagstermer för att registrera mitt företag och fick precis den hjälp jag behövde.
David
Läs mer
Jag är supernöjd med texten jag fick som jag använde för att beskriva min restaurangs verksamhet hos Bolagsverket. Stort tack!

Verksamhetsbeskrivning

Beskriv din verksamhet.