Förkortat räkenskapsår

Här förklarar vi när och varför ett förkortat räkenskapsår kan bli aktuellt.
När ett företag blir bokföringsskyldigt eller ändrar sitt räkenskapsår kan räkenskapsåret vara kortare än tolv månader eller förlängas till maximalt arton månader (enligt 3 kap. 3 § bokföringslagen, BFL).

Ett förkortat räkenskapsår i Sverige innebär att ett företag har ett räkenskapsår som är kortare än de vanliga 12 månaderna. Ett räkenskapsår är den tidsperiod som ett företag använder för att redovisa sina finansiella resultat, och det brukar normalt vara 12 månader. Det kan dock vara kortare om särskilda omständigheter föreligger.

Anledningar till att ha ett förkortat räkenskapsår

  1. Nybildat företag: När ett företag startas kan det första räkenskapsåret vara kortare än 12 månader. Exempelvis, om ett företag bildas i april, kan företaget välja att ha sitt första räkenskapsår från april till december, vilket blir ett förkortat räkenskapsår.
  2. Byte av räkenskapsår: Om ett företag vill byta räkenskapsår från till exempel ett kalenderår (1 januari – 31 december) till ett brutet räkenskapsår (som kan löpa från 1 juli till 30 juni), måste det först ha ett förkortat räkenskapsår under övergångsperioden.
  3. Avveckling av företag: När ett företag ska avvecklas eller avslutas kan det avslutande räkenskapsåret vara kortare än 12 månader.

Exempel

Om bokföringsskyldigheten för en enskild näringsidkare börjar mellan den 1 januari och den 30 juni (startåret), ska det första räkenskapsåret avslutas den 31 december samma år. Detta beror på att en enskild näringsidkare som huvudregel endast får använda kalenderår som räkenskapsår, och att ett förlängt första räkenskapsår inte får överstiga arton månader. Företagets förkortade räkenskapsår kan därför till exempel sträcka sig från den 15 maj till den 31 december.

Samma princip gäller för ett handelsbolag där någon av delägarna är en fysisk person, samt för företag som har valt eller är skyldiga att använda kalenderår som räkenskapsår.

Beskriv din verksamhet
Skicka in till Bolagsverket

Skapa din verksamhetsbeskrivning online som du sedan skickar in till Bolagsverket – ange din bransch och tjänster, så sköter vi resten.

Din verksamhet
syns av många människor

Många företag, banker m.m. hämtar uppgifter från myndigheterna och publicerar sedan din verksamhetsbeskrivning online. Exempel på aktörer där din verksamhetsbeskrivning kommer att synas för och av.

Visste du att många kunder och potentiella samarbetspartner läser företagsbeskrivningar som skickats in till Bolagsverket?

En dåligt formulerad verksamhetsbeskrivning kan påverka ditt företag negativt eftersom den kan ge ett oprofessionellt intryck och signalera brist på noggrannhet eller seriositet.

Dina kunder
Allabolag.se
Hitta.se
Ratsit.se
Krafman.se
Merinfo.se
Bolagsfakta.se
Proff.se
Banker
Myndigheternas interna system

Här kan du läsa nyheter om ämnen för dig som vill starta eller driver företag

Här kan du läsa fler nyheter om ämnen för företagare

Säkert
Tryggt
Uppfyller Bolagsverkets krav

Vi hjälper dig

Standardiserad, professionell och juridiskt korrekt verksamhetsbeskrivning.

Så korta som möjligt, seriösa och bolagsformulerade beskrivningar ger ett professionellt intryck och underlättar för kunder och samarbetspartners att snabbt förstå ditt företag.

Glada kunder

Martin
Läs mer
Jag mottog ett professionellt bemötande och en korrekt beskrivning av företaget som krävdes när jag skulle registrera nytt företag.
David
Läs mer
Jag behövde en beskrivning av mitt företag i bolagstermer för att registrera mitt företag och fick precis den hjälp jag behövde.
David
Läs mer
Jag är supernöjd med texten jag fick som jag använde för att beskriva min restaurangs verksamhet hos Bolagsverket. Stort tack!

Verksamhetsbeskrivning

Beskriv din verksamhet.