
När ett företag blir bokföringsskyldigt eller ändrar sitt räkenskapsår kan räkenskapsåret vara kortare än tolv månader eller förlängas till maximalt arton månader (enligt 3 kap. 3 § bokföringslagen, BFL).
Ett förkortat räkenskapsår i Sverige innebär att ett företag har ett räkenskapsår som är kortare än de vanliga 12 månaderna. Ett räkenskapsår är den tidsperiod som ett företag använder för att redovisa sina finansiella resultat, och det brukar normalt vara 12 månader. Det kan dock vara kortare om särskilda omständigheter föreligger.
Anledningar till att ha ett förkortat räkenskapsår
- Nybildat företag: När ett företag startas kan det första räkenskapsåret vara kortare än 12 månader. Exempelvis, om ett företag bildas i april, kan företaget välja att ha sitt första räkenskapsår från april till december, vilket blir ett förkortat räkenskapsår.
- Byte av räkenskapsår: Om ett företag vill byta räkenskapsår från till exempel ett kalenderår (1 januari – 31 december) till ett brutet räkenskapsår (som kan löpa från 1 juli till 30 juni), måste det först ha ett förkortat räkenskapsår under övergångsperioden.
- Avveckling av företag: När ett företag ska avvecklas eller avslutas kan det avslutande räkenskapsåret vara kortare än 12 månader.
Exempel
Om bokföringsskyldigheten för en enskild näringsidkare börjar mellan den 1 januari och den 30 juni (startåret), ska det första räkenskapsåret avslutas den 31 december samma år. Detta beror på att en enskild näringsidkare som huvudregel endast får använda kalenderår som räkenskapsår, och att ett förlängt första räkenskapsår inte får överstiga arton månader. Företagets förkortade räkenskapsår kan därför till exempel sträcka sig från den 15 maj till den 31 december.
Samma princip gäller för ett handelsbolag där någon av delägarna är en fysisk person, samt för företag som har valt eller är skyldiga att använda kalenderår som räkenskapsår.