
Arbetsgivaravgift är en avgift som arbetsgivare i Sverige betalar till staten baserat på de anställdas löner. Avgiften används för att finansiera olika sociala försäkringssystem som exempelvis pension, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och arbetslöshetsförsäkring.
Arbetsgivaravgiften består av:
- Ålderspensionsavgift – Går till den allmänna pensionsfonden.
- Efterlevandepensionsavgift – Finansierar efterlevandepension.
- Sjukförsäkringsavgift – Används för att finansiera sjukpenning.
- Föräldraförsäkringsavgift – Betalar ut föräldrapenning.
- Arbetsmarknadsavgift – Går till finansiering av arbetslöshetsförsäkring.
- Allmän löneavgift – En generell avgift som går till statskassan.
- Arbetsskadeavgift – Finansierar arbetsskadeförsäkringen.
Hur beräknas arbetsgivaravgiften?
Den fulla arbetsgivaravgiften är 31,42 procent av den bruttolön och de förmåner du betalar ut. För personer som har fyllt 66 år vid årets början betalar du endast ålderspensionsavgiften på 10,21 procent. För personer födda 1937 eller tidigare behöver inga arbetsgivaravgifter betalas.
Från och med den 1 januari 2023 ska endast ålderspensionsavgiften (10,21 procent) betalas på ersättning som är avgiftspliktig för personer som har fyllt 66 år vid årets början. Från och med den 1 januari 2026 gäller detta för personer som har fyllt 67 år vid årets ingång.
Inga rabatterade arbetsgivaravgifter för unga
Från och med den 1 januari 2024 avskaffades nedsättningen av arbetsgivaravgifter och den allmänna löneavgiften för personer som har fyllt 15 år men ännu inte 18 år vid årets början. Detta innebär att arbetsgivaravgiften för unga kommer att vara 31,42 procent.