Arbetsgivaravgift

Ta reda på vad arbetsgivaravgifter är.

Arbetsgivaravgift är en avgift som arbetsgivare i Sverige betalar till staten baserat på de anställdas löner. Avgiften används för att finansiera olika sociala försäkringssystem som exempelvis pension, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och arbetslöshetsförsäkring.

Arbetsgivaravgiften består av:

  1. Ålderspensionsavgift – Går till den allmänna pensionsfonden.
  2. Efterlevandepensionsavgift – Finansierar efterlevandepension.
  3. Sjukförsäkringsavgift – Används för att finansiera sjukpenning.
  4. Föräldraförsäkringsavgift – Betalar ut föräldrapenning.
  5. Arbetsmarknadsavgift – Går till finansiering av arbetslöshetsförsäkring.
  6. Allmän löneavgift – En generell avgift som går till statskassan.
  7. Arbetsskadeavgift – Finansierar arbetsskadeförsäkringen.

Hur beräknas arbetsgivaravgiften?

Den fulla arbetsgivaravgiften är 31,42 procent av den bruttolön och de förmåner du betalar ut. För personer som har fyllt 66 år vid årets början betalar du endast ålderspensionsavgiften på 10,21 procent. För personer födda 1937 eller tidigare behöver inga arbetsgivaravgifter betalas.

Från och med den 1 januari 2023 ska endast ålderspensionsavgiften (10,21 procent) betalas på ersättning som är avgiftspliktig för personer som har fyllt 66 år vid årets början. Från och med den 1 januari 2026 gäller detta för personer som har fyllt 67 år vid årets ingång.

Inga rabatterade arbetsgivaravgifter för unga

Från och med den 1 januari 2024 avskaffades nedsättningen av arbetsgivaravgifter och den allmänna löneavgiften för personer som har fyllt 15 år men ännu inte 18 år vid årets början. Detta innebär att arbetsgivaravgiften för unga kommer att vara 31,42 procent.

Beskriv din verksamhet
Skicka in till Bolagsverket

Skapa din verksamhetsbeskrivning online som du sedan skickar in till Bolagsverket – ange din bransch och tjänster, så sköter vi resten.

Din verksamhet
syns av många människor

Många företag, banker m.m. hämtar uppgifter från myndigheterna och publicerar sedan din verksamhetsbeskrivning online. Exempel på aktörer där din verksamhetsbeskrivning kommer att synas för och av.

Visste du att många kunder och potentiella samarbetspartner läser företagsbeskrivningar som skickats in till Bolagsverket?

En dåligt formulerad verksamhetsbeskrivning kan påverka ditt företag negativt eftersom den kan ge ett oprofessionellt intryck och signalera brist på noggrannhet eller seriositet.

Dina kunder
Allabolag.se
Hitta.se
Ratsit.se
Krafman.se
Merinfo.se
Bolagsfakta.se
Proff.se
Banker
Myndigheternas interna system

Här kan du läsa nyheter om ämnen för dig som vill starta eller driver företag

Här kan du läsa fler nyheter om ämnen för företagare

Säkert
Tryggt
Uppfyller Bolagsverkets krav

Vi hjälper dig

Standardiserad, professionell och juridiskt korrekt verksamhetsbeskrivning.

Så korta som möjligt, seriösa och bolagsformulerade beskrivningar ger ett professionellt intryck och underlättar för kunder och samarbetspartners att snabbt förstå ditt företag.

Glada kunder

Martin
Läs mer
Jag mottog ett professionellt bemötande och en korrekt beskrivning av företaget som krävdes när jag skulle registrera nytt företag.
David
Läs mer
Jag behövde en beskrivning av mitt företag i bolagstermer för att registrera mitt företag och fick precis den hjälp jag behövde.
David
Läs mer
Jag är supernöjd med texten jag fick som jag använde för att beskriva min restaurangs verksamhet hos Bolagsverket. Stort tack!

Verksamhetsbeskrivning

Beskriv din verksamhet.